Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în Marea Britanie

În cadrul acestui articol îți vom prezenta beneficiile, costurile, metodele de a aplica, sursele de finanțare și nu în ultimul rând chiar și sursele de distracție, dacă mâine te-ai hotărî să studiezi în Marea Britanie; o țară cu peste 800 de ani de tradiție universitară și performanță academică, recunoscută oriunde în lume.

Sistemul de învățământ din Marea Britanie

Accesul la sistemul de învățământ din Marea Britanie are o singură condiție: absolvirea a 12 clase. Altfel spus, orice absolvent de liceu cu diploma de Bacalaureat din România poate să urmeze cursurile unei facultăți din Marea Britanie, dacă are suficiente cunoștințe de limba engleză.

Studiile în Marea Britanie, mai accesibile decât crezi

Programe de licență (sau Bachelor cum sunt ele numite în UK)

La fel ca în România, facultatea debutează cu programul numit Bachelor Degree, echivalentul licenței/facultății, urmat de programul de masterat. Bacalaureatul este cheia de acces la studii în Universități private sau de stat care includ programe precum Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Science (BSc),  Bachelor of Engineering (BEng), Bachelor of Architecture (BArch), Bachelor of Law (LLB), Mater of Arts (MA) sau Master of Engineering (MEng).

Studenții europeni care încep cursurile în Marea Britanie după 31 iulie 2021 vor plăti taxe de școlarizare ca studenți internaționali și nu vor mai beneficia de împrumutul guvernamental acordat până acum, decât dacă îndeplinesc anumite condiții.

Deși unele universități au păstrat taxa de 9.250 lire pentru studenții europeni, nu toate universitățile au făcut acest lucru. Taxa variază așadar de la 9.250 lire / an până la 25.000 lire / an, pentru programele de studiu de licență, respectiv 8.500-20.000 lire / an pentru programele de masterat.

Don’t worry, consilierii EDMUNDO sunt aici pentru a-ți arăta cea mai simplă și accesibilă cale către visul tău!

Programe de master

Programul de licență Bachelor Degree are continuitate prin urmarea unui program de masterat, care se materializează prin: Master of Arts (MA), Master of Science (Msc), Master of Philosophy (MPhil) sau Master of Literature (MLitt). La fel ca în cazul licenței, înscrierea la un program de master are drept condiție achitarea unei sume cuprinse între aproximativ 8.500-20.000 lire /an pentru programele de Master sau până la 50.000 lire/an pentru programele MBA. Precum în cazul programelor de Bachelor și pentru programele de Master exista posibilități de finanțare disponibile.

Vestea bună pentru tine este că, pentru studiile în Marea Britanie, putem găsi împreună surse de finanțare! Așadar, nu trebuie să fii cel mai bun, nu trebuie să fii de nota 10 sau să te supui la examene imposibile, ai încredere în EDMUNDO și fii parte dintre cei care știu ce vor și care astăzi trăiesc din plin experiența unui mediu internațional.

Surse de finanțare

Pentru studii de licență sau Bachelor

O primă variantă de finanțare a studiilor tale se poate realiza prin intermediul împrumutului guvernamental Tuition Fee Loan, care acoperă taxa de școlarizare în procent de 100%, având o valoare de aproximativ £ 9.250.

Totuși, dacă vrei să studiezi în UK începând cu septembrie 2023 trebuie să știi că nu vei mai putea beneficia de împrumutul guvernamental dacă nu ai obținut statutul pre-settled/settled și vei avea taxe de școlarizare vizibil crescute.

Împrumutul funcționează în felul următor: aplicantul trimite prin poștă formularul de aplicație alături de o copie a buletinului. După admiterea la universitate și începerea programului de studiu, universitatea primește banii aferenți întregii taxe de școlarizare de la Guvern în numele studentului. Viitorul sună din ce în ce mai bine nu-i așa?

Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora, iar rambursarea va începe din momentul în care vei depăși pragul de 25.000 de lire ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag. Taxa este luată lunar din salariu de către Guvern.

Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu, pentru România pragul stabilit este de £10.000/an.

Cel mai tare este faptul că taxa de școlarizare nu se va modifica pe parcursul anilor de studiu. De asemenea, consilierii EDMUNDO recomandă contractarea împrumutului la începutul studiilor, pentru a garanta acordarea acestuia indiferent de statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Ce înseamnă Settled/Presettled?

Toți cetățenii UE care au sosit în UK înainte de Brexit și intenționează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite un statut nou de imigrare în UK. Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut:

  • Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au minim 5 ani de reședință în Marea Britanie;
  • Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au minim 5 ani de reședință în Marea Britanie până la data de 30 iunie 2021.

Mai multe detalii găsești pe site-ul celor de la Student Finance England, la acest link, dar și pe site-ul MAE. Din păcate, acum se mai poate aplica numai daca ai părinții stabiliți în Marea Britanie sau pentru motive foarte bine justificate.

Pentru studii de Master

Și pentru Master există un împrumut foarte similar cu Tuition Fee Loan, de mai sus, în aceleași condiții de statut EU – Settled/Presettled. De această dată, studenții Europeni admiși la un program de master în Marea Britanie pot primi până la 11.836 £ pentru a-și finanța studiile.

Avantajul împrumutului este faptul că acesta, spre deosebire de Tuition Fee Loan, va fi primit direct de către student, în contul personal și, implicit, poate fi folosit pentru taxa de școlarizare sau pentru orice altă cheltuială curentă, la latitudinea studentului. Împrumutul trebuie rambursat după terminarea studiilor în condiții similare cu cele ale Tuition Fee Loan.

Vestea bună este că aceste împrumuturi guvernamentale nu sunt singurele tale posibilități de finanțare. Astfel, ai posibilitatea de a primi din partea universităților burse de studiu sau de merit. Acestea nu te pot susține financiar în Marea Britanie, valoarea lor fiind cuprinsă între £ 1.000-2.000, dar constituie un venit în plus.

FINS – Credite de Studenți

Beneficiezi de consiliere din partea EDMUNDO pentru a-ți construi dosarul de aplicație FINS, iar creditul pe care îl vei obține va fi personalizat în funcție de nevoile tale și bugetul pe care îl vei calcula împreuna cu consilierul tău.

Pentru a accesa creditul FINS nu ai nevoie de venituri anterioare, job sau garanții, procesul de evaluare fiind unul bazat pe dosarul tău de admitere la universitate, potențialul tău și planurile de viitor.

Creditul FINS a fost construit special pentru elevii și studenții vor să studieze în străinătate, având o dobândă accesibilă, între 8,5% și 11,5% și o perioadă de grație ce acoperă toata perioada studiilor și max. 12 luni după absolvire.

FINS face parte din Grupul EDUCATIVA și este o instituție financiară nebancară, lansată în 2019. Pentru mai multe informații despre FINS și creditele de studii oferite, accesează www.hellofins.ro .

Job part time

O altă modalitate de a câștiga bani sunt job-urile part-time care, pe lângă faptul că îți oferă un venit, sunt și o oportunitate de a câștiga experiență în perioada studiilor. Va dura aproximativ 6 luni până să îți găsești un part-time job unde vei avea :

– 6.80 £/oră pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani

– 8,20 £/oră pentru cei peste 21 de ani

Cel mai important este să ai o discuție cu părinții tăi pentru a vedea dacă te pot susține financiar cel puțin în primul an de studiu, până îți vei găsi un loc de muncă part-time, deoarece bursa de studiu nu îți poate acoperi cheltuielile de zi cu zi, cazare sau transport, în condițiile în care acestea valorează aproximativ £ 600-800/lună.

 

Aplicația pentru studii de licență în UK

Te întrebi cum să aplici la una din universitățile din Marea Britanie? Simplu! Prin UCAS.com, platforma ta online națională și internațională, unde poți aplica la un program de licență și poți să primești și răspunsul oficial al universităților. Pe lângă completarea platformei UCAS, aplicația mai presupune și redactarea unui eseu personal și a unei scrisori de recomandare.

Dacă ești determinat ca Marea Britanie să fie destinația ta către succes, trebuie să știi că cerințele de admitere, diferă de la o universitate la alta, însă în general ele presupun obtinerea unei anumite note la BAC si obtinerea unui anumit punctaj la testul de limba engleza. Nu este obligatoriu însă să dai un test recunoscut de limba engleza (CAE, IELTS, TOEFL), întrucât acesta poate fi înlocuit de un alt test pentru unele universități, inclusiv de engleza de la BAC:

Iată câteva alternative la testele de limbă engleză.

EDMUNDO este cel mai mare centru UCAS din România

Dacă ai fost ajutat de un consilier EDMUNDO să aplici prin intermediul UCAS trebuie să menționezi acest lucru folosind EDMUNDO2024 ca buzzword.

Costurile unui student în Marea Britanie

Cazare/chirie

Costul chiriei în Marea Britanie este cuprins între 450-650 lire /lună. Suma investită în cazare depinde de preferințele tale. Astfel, poți să optezi pentru o cameră de cămin în campusul universitar, dar acestea nu sunt neapărat mai ieftine, deoarece au incluse în tarifare și utilitățile. Avantajul este că sunt foarte aproape de facultate și nu vei mai plăti transport, dar tu poți să alegi și o cameră în privat, pentru care vei plăti o chirie posibil mai mică lunar, la care se adaugă utilitățile (apă, electricitate, ș.a.).

Transport

În funcție de preferințele tale, cheltuielile de transport pot să varieze. Astfel, pentru situațiile când preferi să călătorești singur sau te afli în criză de timp, poți să optezi pentru taxi, 1 km având un cost cuprins între £ 2 – £ 5.50  (10 – 29 RON). Dacă preferi transportul în comun ai două opțiuni: autobuzul la un preț de £ 1.40 – £ 2.50 /călătorie (7.5 – 13 RON) sau metroul care costă £ 2.10 – £ 5/călătorie (11 – 26 RON).

Abonament internet și telefonie

Deși Marea Britanie pare departe, cu ajutorul Internetului și al serviciului de telefonie cei dragi îți vor fi mai aproape. Așadar, costul unei cartele telefonice este de £ 15/lună (79 RON), iar abonamentul de Internet te va costa £ 35/lună (185 RON) pentru a comunica în voie indiferent de ora sau locul în care te afli.

Costul vieții de zi cu zi în Marea Britanie

Alături de cazare, transport sau internet, locuitul în Marea Britanie implică și costuri legate de mâncare, însă acestea depind de preferințele tale culinare, ajungând până la suma de £ 70 (370 RON) pe săptămână, respectiv £ 160 (847 RON) pe lună. Să ne imaginăm că ești în supermarket, iar lista ta de cumpărături cuprinde: 1 L lapte (£ 1), 6 ouă (£ 1,7), brânză cheddar (£ 8.32/kg), mere (£ 1.67/kg), roșii (£ 1/kg), piept de pui (£ 3.23), deci bonul va ajunge la suma de £ 17 (90 RON). Dacă dorești să servești masa în oraș, un meniu KFC sau McDonald’s costă aproximativ £ 5.50, o bere în pub costă cam £ 2, iar un prânz în oraș are prețul cuprins între £ 4-7. 

Până când se poate aplica la studii în UK?

Dacă te-ai decis și ai ales deja viitoarea ta destinație de studiu, atunci este timpul să îți pregătești dosarul și să aplici.

Primul deadline de aplicare prin platfoma UCAS este 31 ianuarie, iar după această dată se aplică regula ”primul venit, primul servit”, așadar nu mai pierde timpul și aplică acum!

După BAC, va exista o sesiune de clearing, când universitățile vor scoate la bătaie locurile la programele rămase neocupate până în acel moment.

Consilierii EDMUNDO recomandă să îți trimiți aplicația cât mai repede, pentru a profita de un proces deloc grăbit pentru a aplica și a te ocupa de celelalte chestiuni administrative.

EDMUNDO are parteneriate cu jumătate dintre universitățile din UK și consilierii EDMUNDO îți vor prezenta cele mai bune oportunități de studiu, îți vor arăta cele mai cool locuri de ieșit, te vor inspira în luarea deciziilor dificile și te vor îndruma prin fiecare pas spre o carieră de succes.

Misiunea consilierilor EDMUNDO este de a te consilia și de a găsi pentru tine cele mai accesibile opțiuni educaționale. Vom fi alături de tine pe parcursul întregului proces, până vei deveni student! 🙂 

Tot ce trebuie să faci este să ne CONTACTEZI și să APLICI!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)