Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Brexit update: crește numărul studenților români în UK

Rezultatul referendumului de pe 23 iunie, în urma căruia 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a creat panică în rândul tinerilor care intenționează să plece la studii în Marea Britanie. Printre primii cetățeni afectați direct de această știre au fost studenții europeni din Marea Britanie ale căror prime întrebări erau: oare va trebui sa plătesc taxe de școlarizare mai mari? Oare voi mai avea acces la împrumutul guvernamental de care beneficiam până în prezent? Răspunsul Guvernului Marii Britanii, precum și al reprezentanților universităților nu a întârziat să apară, pentru a asigura studenții care vor începe cursurile în toamnă că vor beneficia de aceleași condiții ca până acum în ceea ce privește taxa de școlarizare și sistemul de alocare a împrumutului guvernamental care acoperă taxa de școlarizare:

  1. Taxele de școlarizare nu vor crește față de nivelul cu care fiecare student a început programul de studii la care se află. Coventry University chiar a emis un comunicat în care garantează înghețarea taxei de școlarizare anuale la nivelul actual pentru următorii 5 ani.
  2. Contractarea împrumutului guvernamental la începutul programului de studii garantează continuarea acordării acestuia pe toată durata programului, indiferent dacă statutul Marii Britanii se schimbă în cadrul Uniunii Europene.

Astfel, cei interesați să devină studenți în UK în anul 2016/2017 sunt sfătuiți să continue demersurile academice. Având în vedere faptul că nu există o certitudine pentru tinerii care vor aplica în următorii ani academici la facultate în Marea Britanie, în momentul de față, aceasta e ultima generație care are siguranța de a studia în spațiul britanic și de a beneficia de serviciile Student Loans Company și aceleași privilegii pe care le au actualii studenți români din UK.

Prioritar este să convingem guvernul Marii Britanii să facă pașii necesari pentru a se asigura că atât angajații, cât și studenții din țările ce aparțin Uniuinii Europene pot să continue să lucreze și să studieze în universitățile britanice și pentru a promova Marea Britanie ca o destinație primitoare pentru cele mai bune și mai strălucite minți întrucât aduc o contribuție semnificativă cercetărilor universitare, precum și predării, având astel un impact pozitiv asupra economiei și societății britanice“, declară Julia Goodfellow, președinte al Universities UK, organizație ce reprezintă numeroase universități importante din Regatul Marii Britanii,  pentru publicația Times Higher Education.

Aceste măsuri sunt vești extrem de bune pentru cei peste 8.000 de studenți români care studiază în momentul de față în Marea Britanie și pentru cei aproximativ 2.000 care au aplicat pentru admitere anul acesta academic. Viitorul lor academic nu se va schimba.

O ultimă șansă pentru studii în Marea Britanie

ÎNSĂ, aceste confirmări reprezintă, în fond, și o ultimă șansă pentru acei studenți care își doreau să studieze în Marea Britanie, dar care nu au făcut-o la momentul în care au absolvit liceul sau facultatea. Înainte de decizia Brexit, studenții români aveau opțiunea să meargă la studii de licență la o facultate din România urmând ca ulterior, după absolvire, să plece la master în Marea Britanie, beneficiind de anul acesta de un împrumut guvernamental și pentru acest tip de studii. În prezent, acest lucru nu mai este garantat decât dacă tinerii devin studenți în Marea Britanie până la ieșirea efectivă a acesteia din UE, adică dacă aplică pentru cursurile care încep în toamna anului curent.

Cu alte cuvinte, dacă un student își dorea să plece la studii în Marea Britanie, ar trebui să o facă deja de pe acum, deoarece peste încă 2-3 ani este foarte posibil să nu mai aibă acces la beneficiile oferite de Guvernul Britanic. Opțiunile studenților în acest moment sunt următoarele:

Circumstanța academică Soluție
Dacă susțin Bacul anul acesta și plănuiau să facă facultatea în România, apoi masterul în UK Trebuie să aplice la studii în Marea Britanie acum și să își schimbe planurile.
Dacă în octombrie 2016 încep anul 2 de studii Trebuie să încerce să se transfere la universitate în Marea Britanie sau să renunțe la facultate în România și să înceapa de la zero în UK
Dacă în octombrie 2016 încep anul terminal de studii Trebuie să opteze pentru programele de tip Top-up din Marea Britanie, care le-ar permite să obțină diploma de licență în Marea Britanie, fiindu-le recunoscute studiile din România.
Daca își finalizează studiile de licență în Romania în 2016 Trebuie să aplice cât mai repede pentru master în Marea Britanie pentru a beneficia în continuare de împrumutul guvernamental.

 

Pentru toate categoriile de studenți de mai sus există și soluția unei sesiuni de admitere și începere studiilor în Marea Britanie din ianuarie 2017. Cel mai probabil, până atunci nu se vor schimba foarte multe lucruri, ceea ce face din această sesiune de admitere una foarte facilă (deși netradițională în România) pentru studenții care caută programe de Business, Management, Marketing, Limbi Străine, Stiinte Sociale ș.a.m.d.

 

Ce pierd studenții care nu acționează rapid

Diferențele dintre taxele de școlarizare și opțiunile de finanțare din prezent și cele potențial valabile în viitor, când UK iese din UE, sunt semnificative.

 

  Prezent Viitor
Taxa de școlarizare Surse de finanțare Taxa de școlarizare Surse de finanțare
Studii de licență (Bachelor) 9.000 £ / an Împrumut guvernamental garantat acoperind 100% taxa de școlarizare 9.000 £ – 14.000 £ / an Potențial burse în număr limitat în cuantum de maxim 50 % – 70 % din taxa de școlarizare
Studii de master 4.000 £ – 14.000 £ Împrumut guvernamental garantat, în limita a 10.000 £, din care pot fi acoperite costuri cu taxa de școlarizare, precum și costuri de trai 9.000 £ – 23.000 £ / an Potențial burse în număr limitat în cuantum de maxim 50 % – 70 % din taxa de școlarizare

Tipul de burse de care ar putea beneficia studenții români în viitorul în care Marea Britanie nu mai este membră a UE, este probabil foarte apropiat de tipul de burse oferit în acest moment studenților internaționali: burse de merit, câteva zeci de astfel de burse pe fiecare program sau burse bazate pe naționalitate care de obicei nu depășesc 15% – 20% din taxa de școlarizare.Împrumutul Guvernamental (numit Tuition Fee Loan) se acordă automat tuturor studenților europeni acceptați la o universitate în Marea Britanie și este valabil pentru întreaga durată a programului. Acest împrumut se rambursează odată ce absolventul se angajează și câștigă un anumit plafon minim de venituri. Plafonul diferă în funcție de țara în care absolventul alege să se angajeze, el nefiind obligat să rămână în Marea Britanie sau în Uniunea Europeană.

Grupul EDUCATIVA oferă servicii de consultanță pentru studii în străinătate, iar conform statisticilor realizate din cadrul programelor de consiliere, reiese faptul că destinațiile de studiu favorite ale românilor sunt Marea Britanie (73%), Danemarca (19%), Olanda și Belgia (8%).

Avantajele studiilor în Marea Britanie

Marea Britanie are, alături de SUA, unul dintre cele mai performante sisteme academice universitare din lume.

  1. Cercetare la nivel înalt: universitățile din această țară beneficiază de fonduri de cercetare de peste 3 mld. lire sterline de la Guvernul Marii Britanii și de alte câteva miliarde pentru fonduri de cercetare din surse private sau internaționale.
  2. Facilitățile puse la dispoziția studenților atât pentru cercetare, cât și pentru procesul de învățare practică sunt cu mult peste cele la care au acces universitățile din țările în curs de dezvoltare și rivalizează cu cele din sisteme universitare finanțate tradițional, cu un procent mult mai mare din PIB decât în Marea Britanie (Suedia, Norvegia, Finlanda etc.)
  3. Gradul de angajare al absolvenților instituțiilor din Marea Britanie este, în cele mai multe dintre cazuri, peste 70% imediat după absolvire, cifra îmbunătățindu-se pentru absolvenții de master. Acest procentaj este calculat ca proporție dintre suma absolvenților angajați pe poziții care necesită neapărat diploma de licență și cei care merg mai departe la master, împărțită la suma totală a studenților dintr-un an universitar. Chiar dacă după absolvire, este posibil ca Marea Britanie să nu mai fie membră UE, acest lucru nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra forței de muncă calificate, singurul obstacol fiind unul procedural: obținerea permisului de muncă, lucru valabil pentru români chiar până în 2012.
  4. Diversitatea culturală a mediului academic din Marea Britanie face ca absolvenții unor astfel de universități să fie foarte căutați într-o economie globalizată, fiind mai pregătiți să raspundă la provocări socio-culturale decât cei care nu au avut parte de o experiență similara academică. Mai mult decât atât, studenții români vor fi primiți într-un mediu foarte prietenos, multe dintre universități și orase fiind deja obișnuite cu comunitățile de studenți români. La Coventry, lângă Birmingham, sunt cei mai mulți studenți romani din Anglia, iar pe locul doi se află orașul Manchester.

Ce e de făcut

Tinerii români încă mai pot aplica la studii în Marea Britanie până pe 1 Septembrie 2016 pentru a începe studiile la universitate în Octombrie 2016. Această oportunitate este potențată și de faptul că în 2015 universităților li s-a permis să recruteze oricâți studenți le permite infrastructura academică. Până în 2015, numărul de studenți europeni pe care universitățile îi puteau înrola era puternic controlat și diminuat. În prezent, practic nu exista nicio restricție din punct de vedere al locurilor disponibile la cele mai multe dintre instituții. Rezultă că se poate găsi loc pentru orice student care îndeplinește criteriile de admitere și nu își dorește un program foarte nișat (medicină, stomatologie, un program la o universitate din top 5 etc.)

Pe 19 și 20 iulie, în principalele centre universitare din România (București, Iași și Timișoara), opt universități din Marea Britanie organizează admiteri pe loc pentru tinerii interesați să își continue studiile în străinătate. Candidații vor putea aplica pentru surse de finanțare pentru acoperirea studiilor și, totodată, vor beneficia de bursele puse la dispoziție de către universitățile prezente la eveniment.

Anglia Ruskin University, Birmingham City University, Coventry University, University of Essex, University of Greenwich, University of Hull, University of Northampton și University Campus Suffolk sunt instituțiile care vara aceasta fac concurență marilor centre universitare românești și care vor emite oferte pe loc celor care se înscriu la interviurile de admitere.

Admiterile pe loc se desfășoară în trei orașe, la sediile EDMUNDO:

–         19-20 iulie la București (unde vor fi prezente cele opt universități din Anglia)

–         19 iuile la Iași (în exclusivitate – Coventry University)

–         19 iulie la Timișoara (în exclusivitate – Coventry University)

Cei care nu pot veni la sediile EDMUNDO, pot susține interviurile pe Skype cu reprezentanții universităților. Participarea este gratuită, pe baza completării formularului de înscriere.

Consilierii EDMUNDO pot oferi mai multe informații despre aplicarea în Marea Britanie, precum și asistență personalizată gratuită pe tot parcursul procesului de admitere.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)