Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Bursă de 10.000 de lire primită de o viitoare studentă la University of Sheffield

Anul acesta, University of Sheffield a pus la dispoziție 100 de burse a câte 10.000 lire pentru viitorii studenți de la programele de masterat.  Candidații pentru bursă au avut o listă lungă de criterii de eligibilitate de bifat și de demonstrat calității academice. Mai mult detalii aici.

Patricia Medeșan, studentă în ultimul an la Inginerie Medicală la Universitatea Politehnica București, este una dintre viitoarele studente care a aplicat pentru bursă și a reușit să primească cei 10.000 lire!

Am profitat de ocazie și i-am adresat câteva întrebări Patriciei despre experiența ei cu procesul de aplicare pentru studii în Marea Britanie și pentru bursa oferită de către University of Sheffield.

 

Patricia, când și de ce ai decis să studiezi în Marea Britanie?

Încă din primul an de facultate mi-am manifestat dorința de a urma un program de masterat în străinătate, însă nu am fost hotărâtă cu privire la țara în care să studiez. Am oscilat foarte mult între opțiunea de a rămâne în România sau de a pleca într-o țară străină, așa că am decis să aplic la o universitate din Marea Britanie abia în luna mai (anul 2017). A fost chiar pe ultima sută de metri. De ce am ales Marea Britanie? Deoarece este o țară foarte dezvoltată în cadrul domeniului pe care îl studiez, unul nou și de foarte mare actualitate, și am considerat că îmi va oferi posibilitatea de a excela pe plan profesional.

De ce ai ales University of Sheffield? Și ce program de master ai ales? Ai aplicat și la alte universități?

Când am ajuns la biroul EDMUNDO din București (la recomandarea unei prietene, care în momentul de față este masterandă în Marea Britanie), împreună cu Alexandra, consilierul EDMUNDO, am căutat o serie de universități care să se plieze pe domeniul în care activez. University of Sheffield a fost singura universitate care dispunea de un master pe care l-aș fi considerat ideal pentru mine. Acest program de masterat se numește Biomaterials and Regenerative Medicine. De asemenea, am pregătit formularele pentru a aplica și la programul de masterat Biomedical Research: Integrative and Translational MRes din cadrul Universității din Birmingham, însă, în cele din urmă, am renunțat. Am considerat că nu este reprezentativ pentru ceea ce îmi doresc să studiez.

Cum ți s-a părut procesul de aplicare la universitate? Iar procesul de aplicare pentru bursa de 10.000 lire?

Procesul de aplicare la universitate nu mi s-a părut foarte dificil, și asta mulțumită Alexandrei, care m-a îndrumat și mi-a oferit sprijinul pe tot parcursul acestei perioade. Totuși, partea cea mai solicitantă a aplicației, mi s-a părut eseul (personal statement). Spun asta, deoarece acest „personal statement” trebuie să cuprindă cât mai multe informații despre tine, despre realizările tale și activitățile extracurriculare în care ai fost implicat, într-un spațiu limitat. Se pune mult accent pe condensarea eficientă a informației.

Aplicația pentru bursa de 10.000 de lire a fost, într-o oarecare măsură, asemănătoare cu eseul pe care a trebuit să îl redactez pentru aplicarea la programul de masterat. Diferența a constat în urmărirea unei structuri impuse de comisia de evaluare.

Ce a trebuit să incluzi în aplicația pentru bursa de 10.000 de lire?

Aplicația pentru bursă trebuia redactată astfel încât să vizeze cele trei aspecte aflate în atenția comisiei:

  • Motivarea alegerii de a aplica pentru un program de masterat la această universitate;
  • Beneficiile pe care le poate aduce acestă bursă experienței mele studențești;
  • Exprimarea clară a viitoarelor ambiții legate de programul de masterat pentru care am aplicat și modul în care contribuția mea ar aduce beneficii altor persoane.

Cât timp a durat să primești răspunsul pozitiv? Cum te-ai simțit în această perioadă?

În momentul în care am trimis aplicația, am fost informată că voi primi răspunsul final (dacă mi se va acorda sau nu bursa) până în data de 30 iunie. A fost o perioadă foarte stresantă; nu trecea o zi în care să nu mă întreb: „Oare voi fi selectată, sau nu?”. E-mailul decisiv l-am primit luni, 26 iunie. Eram în laborator, împreună cu îndrumătorul meu de licență, și lucram la proiect. Nu îmi amintesc cu exactitate ce s-a întamplat, însă știu că nu am apucat să citesc întregul mesaj, ci doar primele cuvinte: „Dear Scholarship Applicant, I am delighted to let you know …” și în cele din urmă am izbucnit în plâns. Abia după ce am ajuns acasă am reușit să citesc tot textul cu atenție și să realizez că mai trebuie să trimit un mesaj de confirmare pentru a fi una dintre posesoarele acestei burse.

Felicitări! Cum crezi că va influența primirea bursei decizia ta de a studia în străinătate?

În momentul de față consider că am luat cea mai bună decizie! Mi-am dorit să mă dedic totalmente studiului pe toată perioada masteratului, iar această bursă mă va ajuta să îndeplinesc această dorință. Totodată, bursă îmi va asigura o oarecare independență și nu voi fi nevoită să apelez la ajutorul familiei pentru a-mi oferi sprijin financiar. Consider că au sacrificat mult prea multe pentru ca eu să ajung aici, și este timpul să mă revanșez față de ei.

 Ce le-ai recomanda studenților care se gândesc să aplice anul viitor pentru această bursă?

Le recomand să fie sinceri, să își redacteze aplicația cu simț de răspundere și să nu se pună niciodată într-o lumină proastă. Înainte de a scrie orice frază pe calculator, ar fi nemaipomenit dacă, pe o foaie de hartie, și-ar lua câteva notițe despre ce ar putea include în acest eseu. Le va ușura mult munca. Să-și ia timpul necesar pentru a scrie și niciodată să nu redacteze în grabă. Ci dimpotrivă, să-și creeze o ambianță relaxantă care să le aducă doza de inspirație necesară. Și nu în ultimul rând, să nu renunțe niciodată să creadă în ei și în potențialul lor. Visele devin realitate doar dacă credem cu adevărat în ele!

 

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)