Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Sebi Biris: despre facultate, Danemarca si armata.

Sebi Biriș a studiat în Cluj-Napoca, la Colegiul Național “Gheorghe Barițiu” și la îndemnul prietenilor a ales să facă facultatea în Danemarca. La rândul său, Sebi îi încurajează pe colegii mai mici să guste din experiența studiului în străinătate pentru că îi va ajuta să aibă o minte mult mai deschisă și să gândească creativ. În câteva rânduri, Sebi ne-a oferit ocazia să îl cunoaștem mai bine și să descoperim oportunitatea studiului în Danemarca prin ochii săi.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

În primul rând, am fost motivat să studiez în străinătate deoarece doream să încerc ceva nou. Doream să cunosc metode și tehnici de predare noi dar să cunosc și noi tipuri de gândire, mentalități diferite.

În al doilea rând, am avut șansa să cunosc niște persoane care au studiat aici, în Danemarca, și mi-au recomandat și m-au încurajat să fac acest pas. Tot ce spuneau ei părea interesant și m-au făcut curios.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Pot spune că nu e ușor ca brusc să te desparți de familie, de prieteni și să îți iei destinul în propriile mâini. Trebuia să mă maturizez însă și să devin independent, să mă descurc singur. Să nu uităm că până nu de mult armata era obligatorie și atunci tinerii de la 19 ani plecau de acasa 🙂 Așa că aceasta este o opțiune mai buna și mai constructivă.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Danemarca este o țară frumoasă. Eu locuiesc în orașul în care s-a născut și a crescut Hans Christian Andersen deci pot spune că orașul e plin de istorie și cultura, își păstrează tradițiile. Sunt și foarte multe locuri în care poți să îți petreci timpul și să înveți lucruri noi.

M-a impresionat cel mai mult aici modul lor de a fi, sunt mereu fericiți și cu zâmbetul pe buze. În momentul în care privirile se intersectează ei îți întorc un zâmbet mare înapoi.

Cum e o zi din viața ta de student?

Viața de student nu e grea, dar nici ușoară. De obicei, după școală mă duc la servici sau la cursurile de daneză. Seara prefer să mă odihnesc, să mă uit la un film sau să ies cu prietenii în oraș pentru că nici distracția nu trebuie neglijată, fiind binevenită după o săptămână lungă de învățat, job și alte activități în care sunt prinși studenții.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

La început a fost mai dificil deoarece le ceream bani părinților pentru chirie însă am reușit să îmi găsesc un loc de muncă destul de bine plătit. Îmi ajung banii cât să plătesc chiria, să cumpăr de mâncare și să ies în oraș în weekend-uri.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Totul este practic, te pregătesc pentru a lucra în domeniul în care dorești să faci cariera. Totul se face în perechi sau grupuri, nu există muncă individuală. Eu am studiat un an în România și pot spune că la fiecare materie trebuia să învăț câte 500 – 700 de pagini într-un semestru, iar semestrul următor să nu mai am în orar materiile respective. Aici totul e cursiv, există continuitate și nu sunt predate materii care sunt inutile domeniului de studiu.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Un elev care studiază în străinătate va avea oportunitatea să cunoască oameni din diferite țări, cu tipuri diferite de gândire, va reuși să vadă diferite probleme și din alte puncte de vedere față de cele cu care era obișnuit. Această experiență îl va ajuta să aibă o minte mult mai deschisă și să gândescă „în afara cutiei”.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Greu de spus doar trei sfaturi pentru că sunt multe lucruri importante de care trebuie să țină cont. Eu menționez însă următoarele lucruri:

  • să își fixeze țelurile apoi să facă tot ce-i posibil să le atingă;
  • să învețe din greșeli;
  • să nu se dea bătuți deoarece atunci când o ușă se închide, cu siguranță, multe altele se deschid.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)