Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Dorința de a-și transforma pasiunea în carieră l-a determinat pe Dani, un tânăr din Timișoara, să plece la studii în UK. Află cum i se pare și ce sfaturi are pentru colegii săi mai mici.

Transformă-ți pasiunea în carieră – acesta este îndemnul lui Dan pentru colegii mai mici. Absolvent al Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara, Dan Năsui a ales să facă facultatea în Marea Britanie. Acum studiază Music and Sound Technology în cadrul University of Portsmouth și în rândurile următoare veți descoperi un tânăr fericit cu alegerile făcute până acum.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Mi-am dorit să studiez în străinătate pentru că am vrut să fiu într-un mediu cât mai competitiv, într-o țară în care industria în care voi activa este mult mai dezvoltată decât în România. De asemenea, aflasem că aici programa de predare este actualizată permanent la cerințele industriei, se predă într-o manieră modernă dispunând de resurse materiale de ultimă generatie.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Distanta de 2000 de km se parcurge in aproximativ 3 ore cu avionul!

Este inevitabil să nu simți dorul de casă, de prieteni şi de familie, dar multi dintre prietenii mei au ales să plece şi ei în diferite locuri, departe de cel în care am fost toți împreună. Am acceptat că trebuie să ne urmăm visele păstrând totuşi legăturile dintre noi. Există o sumedenie de mijloace prin care ținem legătura în timp real astfel încât distanța care ne separă nu mai pare atât de mare. Și venind aici, am legat prietenii extraordinare, deci nu sunt singur.

Plecând de acasă te maturizezi precum Harap-Alb. La 19 nimic nu ar trebui să pară greu sau de nerealizat. E vârsta la care dispui de timp şi de o energie incredibilă.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Marea Britanie este o țară unde politețea, toleranța şi diversitatea sunt la ele acasă. Oamenii de aici zâmbesc destul de des, ştiu să spună “Mulțumesc!”, “Îmi pare rău!” chiar dacă nu te cunosc. Statul ordonat la coadă nu lipseşte nici măcar în baruri. Cu sigurnță politețea localnicilor este ceea ce apreciez cel mai mult.

Cum e o zi din viața ta de student?

O zi din viața mea de student e destul încărcată, dar la finalul ei mă gandesc că fac ce îmi place: la facultate învăț despre hobby-ul meu, apoi pot să merg în studio-ul de ultimă generație pe care facultatea îl pune la dispoziție şi lucrez la proiecte (pentru facultate sau proiecte personale). Pe urmă mă pot relaxa cu prietenii în spații special amenajate pentru studenți, iar seara merg la sala de sport. În weekend-uri lucrez în domeniul meu de activitate unde pun în aplicare ceea ce am învățat şi câstig destul încât să mă întrețin.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Viața în UK este probabil mai scumpă decât în România. Dar, nu cu foarte mult efort, am găsit foarte multe sortimente de mâncare mai ieftine decât cele româneşti, calitatea fiind similară. Cu destul de multă consecvență nu este foarte greu să îți găseşti un loc de muncă part-time în urma căruia să te poți întreține singur.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Din ceea ce îmi povestesc prietenii mei din România, cele două sisteme de învățământ diferă considerabil. Ceea ce se predă studenților de aici este axat pe cerințele angajatorilor din industrie cu care facultatea face eforturi să păstreze o permanentă legatură de comunicare. Tatăl meu a absolvit facultatea acum 30 de ani, iar unora dintre foştii mei colegi li se predau exact aceleaşi cursuri care se predau pe vremea tatălui meu. Aceste cursuri sunt departe de a fi adaptate la cerințele pieței şi ale industriei.

Doar în cadrul facultății mele se investesc milioane de lire anual pentru a asigura resurse cât mai modern studenților, fonduri care, din păcate, în România nu există încă.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Pe lângă motivele pe care le-am enumerat mai sus, cred că studiul în străinătate favorizează un contact uşor de realizat cu cei mai renumiți angajatori din lume întrucât foarte mulți dintre ei au sediile chiar în aceasta tară.

Studiind într-un mediu internațional, ai oportunitatea de a cunoaşte oameni din varii locuri ale globului, experiență care îți permite să cunoşti o sumedenie de culturi noi şi interesante, să îți dezvolți capacitatea de comunicare şi să experimentezi viata occidentală.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Dacă vă gândiți să aplicați pentru o facultate în străinătate ar trebui să tineți cont de următoarele sfaturi şi condiții sine qua non:

  • Nu uitați că alegând profilul unei facultăți, alegeți implicit domeniul în care vreți să activați o viață întreagă. Faceți alegerea cu responsabilitate şi cu curaj! Dacă reuşiti să vă transformați pasiunile într-o carieră profesională nu veți simți niciodată că munciți;
  • Atunci când v-ați decis ce profil vreți să alegeți, luați legătura cu studenți care studiază de cel putin 2 ani la facultătile pentru care aplicati. Aflați părerea lor despre facultatea în cauză, încercați să obțineți mai multe păreri de la mai mulți studenți. Pliantele nu oferă întotdeauna viziuni obiective despre institutile pe care le prezintă;
  • Nu uitați că sunteți români! Reprezentați-vă țara cu demnitate, păstrați şi împărtăşiți valorile şi cultura țării noastre, respectând valorile țării-gazdă. Învățați cât mai multe despre cultura țării în care mergeți pentru că, vă promit, este frumoasă!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)