Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Damian Grecu este din Drobeta Turnu-Severin si studiaza economia in UK. Aflam de la el detalii importante despre bugetul unui viitor student international.

Damian Grecu este absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Țițeica” din Drobeta Turnu-Severin iar acum studiază economia în cadrul Coventry University. Dorința de a se afirma l-a motivat să aplice iar acum se bucură de experiența sa internațională și le sugerează colegilor săi mai mici să facă acest pas. În interviul acordat, Damian a acordat o atenție deosebită aspectului financiar și oferă detalii importante pentru viitorii studenți internaționali.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Răspunsul este chiar foarte simplu: dorința de a mă putea afirma și de a interacționa cu nenumărate culturi, dorința de a-mi îndeplini orice vis.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Pentru mine nu a fost greu să mă acomodez, dar pot spune că imediat cum am ajuns în locuință fiecare dintre noi s-a dus în camera lui și a meditat. Ne-am simțit singuri, departe de casă, începusem să ne întrebăm dacă am luat decizia corectă. Dar asta s-a întamplat doar pentru că am stat mereu cu părinții. După trei zile, când am realizat că totul depinde doar de noi, am început să iubim noul stil de viață. E o libertate de care oricine are nevoie, nu mai este nimeni care să îți spună ce să faci, nu mai este nimeni care să îți spună cum și unde trebuie să îți pui hainele J. Ne-am acomodat imediat și sincer vă spun, din toată inima, nu am simțit dor de casă. Vorbeam cu părinții și prietenii pe Skype. Nu am făcut decât să mă gândesc la faptul că acum am viața mea și că de aici totul merge înainte. După cum am spus, începutul este mai greu până realizăm că suntem doar noi acolo și că acum pornim la drum.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Mentalitatea oamenilor. Nimeni nu te judecă, nimeni nu se uită după tine pe stradă, nimeni nu are treabă cu tine. Poți purta orice, oricât de ciudat ar fi, s-ar opri pe stradă să facă poză cu tine, nu să te judece. Oamenii îți zâmbesc tot timpul și îți fac complimente, iar asta îți mărește încrederea în tine și cu siguranță îți îmbunătățește ziua.

Cum e o zi din viața ta de student?

Având în vedere că am doar 12 ore pe săptămână, iar în unele zile nu am școala deloc, pot spune că o zi din viața mea de student e foarte leneșă la început J Mă trezește colega de casă într-un mod haotic, îmi pregătesc micul dejun/prânzul, îmi fac exercițiile fizice, ne întâlnim toți în sufragerie involuntar, glumim, râdem, cântăm, dansăm, gătim și apoi ieșim în parc dacă vremea e frumoasă. Datorită acestor întâmplări am devenit cei mai buni prieteni. Și țin să menționez că vremea nu e așa rea cum spun toți, am folosit doar o dată umbrela în nouă luni.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

In primul rând, vreau să menționez că noi am plecat fiecare cu câte 1000 de lire și ne-au ajuns 4 luni, apoi părinții ne-au mai trimis înca 700 de lire care ne-au ajuns până în martie pentru că nu găsisem de lucru. Acum e mult mai simplu căci puteți căuta și găsi de muncă încă din prima luna.

Câteva detalii importante: am găsit cazare la 200 de lire pe lună, fără facturi, dar facturile vin o dată la 3 luni, iar ele variază în funcție de cât consumăm. Facturile reprezintă gazul și electricitatea care sunt calculate împreună. Altfel spus, nu este decât o singură factura pentru gaz și curent. Factura la apă vine o dată la 6 luni și are un preț standard de 100 de lire. Putem consuma orice cantitate de apă, prețul tot același va fi. Și având în vedere că locuim 3 într-o casa, suma se împarte la 3 și astfel fiecare plătește câte 33 de lire pe 6 luni pentru apă.

Când vine vorba de mâncare, eu mi-am pus bugetul pe săptămână de 10 lire. Cu acești bani gătim, nu cumpărăm fast food sau mâncăruri gata preparate pentru că sunt scumpe. Cel mai ieftin ieși dacă îți gătești singur și mai e și sănătos!

In al doilea rând, dacă ești o persoană petrecăreață poți să uiți de acea sumă de 1000 de lire sau de bugetul de 10 lire pe săptămână. Intrarea într-un club este 3 – 4 lire, iar bauturile sunt de la 2,5 lire în sus. Și banii aștia îi dai pentru o noapte. Mie nu îmi plac ieșirile de acest gen și consider că banii sunt irosiți în acest fel. Eu sunt de părere că pot face o mulțime de lucruri cu 6 – 7 lire (intrarea în club și o bere, să spunem). Pot cumpăra ciocolată, șunca, ouă, pâine, unt, legume, fructe și dacă mai adaug 3-4 lire până la bugetul de 10 lire ca să îmi fac o poftă, pot cumpara Nutella, Pringles. Sau pot pune banii cu colegii de casă pentru pizza și pentru mai multe sticle de bere sau de suc.

Am găsit și loc de muncă. De când s-au eliminat restricțiile pentru români și bulgari ne-a fost mai ușor să căutam de lucru. Dacă tu chiar vrei să muncești atunci îți găsești job. Scoți CV-uri și le împarți pe unde vezi magazine, restaurante. Eu mi-am găsit în martie. Sunt plătit cu 6.31 lire pe oră, care este minimul, iar acești bani îmi ajung pentru cazare, facturi, mâncare și îmi mai rămân și bani de buzunar!

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Sistemul britanic diferă prin faptul că poți comunica cu profesorul și că nu se așteaptă să scrii mult în examen, ci totul să fie cât mai concret. Nu se așteaptă să scrii cuvânt cu cuvânt cum ai citit în carte ci răspunzi ce ai înțeles tu. Asta face diferența intre PASS și FAIL și tocmai de asta poți întreba profesorul când ai nelămuriri. El este cel mai bun ghid.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

E extraordinar de simplu! Nu poți avea oriunde posibilitatea să interacționezi cu persoane din toată lumea! Banglades, Arabia, Africa de Sud, Nigeria, Shanghai, Hong Kong, Corea de Sud, Pakistan, Rusia, Latvia, America de Nord, etc. Poți învăța o mulțime de lucruri de la fiecare! Contează foarte mult de cine ești înconjurat.

Această experiență îți oferă nenumărate posibilități! Să vă ofer un exemplu bun. Să spunem că ți-ai dorit mereu să pleci în Tenerife sau Ibiza pentru o săptămână. Nu ai bani pentru asta. Biletul de avion costa 200 de lire dus-întors, cazarea 100 de lire pentru toată săptămâna. Dacă ești în Anglia și dacă ți-ai găsit un loc de munca câștigi cam 500 de lire pe lună, din care 250 de lire sunt banii tăi de buzunar. Astfel că îți permiți lejer un bilet dus-întors de avion către Tenerife sau Ibiza, și cazare, și mancare, și bani de buzunar.

Care ar fi trei sfaturi importante d€e care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

  • Alegeți cursul cu mare grijă. Alegeți ce vă place, documentați-vă dacă aveți preferințe pentru un curs. Intrați pe Facebook, căutați studenți străini sau români care studiază la acea universitate și au ales cursul care vă interesează pe voi. Vă vor ajuta cu siguranță!
  • Nu cheltuiți banii aiurea! Gândiți-vă ce ați putea face cu ei.
  • Respectați-i pe ceilalți și veți vedea că toți cei din jur se vor comporta diferit cu voi.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)