Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Azi in Timisoara, maine in Marea Britanie – povestea experientei internationale a Bogdanei Biris

După ce veți citi interviul, cel mai probabil Bogdana va rămâne asociată în memoria voastră cu cuvântul „decizie”. Încă din clasa a X-a a știut că își dorește să aibă parte de experiențe internaționale așa că toate acțiunile ei au gravitat în jurul acestui obiectiv. Bogdana Biriș este fostă elevă a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara iar acum se bucură, după cum și-a dorit, de viața de student în Marea Britanie.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Știam din clasa a X-a că îmi doresc să plec în străinătate. Sunt o persoană ambițioasă și mi-am dat seama că în altă țară aș avea mai multe oportunități să mă realizez pe plan profesional.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Nu a fost o decizie ușoară. Îmi este greu să fiu departe de familie și prietenii de acasa, dar nu am plecat singură. Am avut și alți colegi care studiază la aceeași universitate și asta m-a ajutat destul de mult. Aș fi plecat indiferent de circumstanțe, dar mi-ar fi fost mai greu să mă acomodez fără prieteni care să îmi fie alături.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

M-au impresionat cel mai mult profesorii. Sunt dedicați meseriei lor. Ne ajută foarte mult, îi putem contacta prin e-mail sau putem stabili ședinte prin care să discutăm problemele legate de cursuri. Universitatea în sine și angajații sunt foarte bine organizați și depun multă muncă pentru a ne face experiența cât mai frumoasă.

Cum e o zi din viața ta de student?

Am 12 ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că nu am cursuri în fiecare zi. În general, mă trezesc, merg la cursuri, mai stau în oraș sau la bibliotecă și seara mai facem o ieșire cu toți colegii. Sunt zile în care sunt foarte ocupată, plec dimineața și vin seara pentru că am activități de voluntariat, dar sunt alte zile în care pur și simplu stau în casa și citesc sau mă uit la filme.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Sursele mele de venit provin de la părinți, ei sunt finanțatorii mei și apreciez foarte mult că mă susțin. În alte condiții nu aș fi putut pleca în străinătate. Îmi doresc ca anul viitor să mă angajez part-time pentru că asta m-ar ajuta să câștig experiență și să devin mai independentă financiar. Pot spune ca viața în străinătate este scumpă doar dacă nu știi să te limitezi.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Am mai discutat cu studenți români și cea mai mare diferență cred că apare la modul de evaluare a muncii noastre. Se pune foarte mult accent pe munca individuală și pe faptul că trebuie să fim analitici cu tot ce citim. E foarte important să avem o viziune critică, să ne punem întrebări și nu să luăm totul de-a gata. Avem eseuri pe parcursul anului și un examen la fiecare curs în sesiune. Nu ni se cere să reproducem informații ci să le analizăm. Profesorii sunt interesați de viziunea noastră, de modul nostru de a percepe anumite subiecte și de a le prezenta urmărind mai multe puncte de vedere.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Aș spune că atunci când decizi să aplici îți asumi un risc. Poate să fie foarte bine, poate să fie și rău, dar e momentul în viață când trebuie să ne asumăm responsibilitatea unui posibil eșec pentru a vedea rezultate în viitor. Cea mai mare motivație în viață trebuie să fie succesul vostru, să fiți dispuși să faceți sacrificii pentru a ajunge departe. Este o experiență frumoasă, dar grea în același timp și voi trebuie să o faceți extraordinară pentru că vă oferă extrem de multe oportunități. Trebuie doar să știți să profitați de ele.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Să nu vă fie frică. Greutăți în viață vor apărea tot timpul și trebuie să vă convingeți că puteți face mai mult și, cel mai important, să o faceți pentru voi.

Bucurați-vă de momentele acestea, de liceu și de facultate, pentru că nu vă veți mai întâlni cu ele.

Fiți siguri de ce vreți in viață. Indiferent de ce vă spun prietenii sau familia, dacă vreți ceva cu adevarăt se poate. Dacă voi credeți că puteți atunci o să reușiți.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)